26. februārī karjeras izglītības ietvaros maizes ražošanas uzņēmums „Latvijas maiznieks” piedāvāja skolēniem iespēju uzzināt par ikdieniskā uzturā lietotā produkta – maizes cepšanu.

Šis uzņēmums atrodas Mazā Viļņas ielā 9, Daugavpilī. 10. klases skolēni piedalījās ekskursijā pa „Latvijas maiznieka” teritoriju. Rūpnīcas apmeklējumā tika iekļauta aprīkojuma apskatīšana, kā arī tika sīki aprakstīta izejvielu ražošana un apstrāde. Nevajag aizmirst arī par vēlamās temperatūras sistēmas pielāgošanu un turpmāko kravas pārvadāšanu. Šajā uzņēmumā strādā vairāk par 250 darbinieku, iekļaujot tehniskos inženierus un grāmatvedības personālu. Noslēgumā skolēniem bija iedota iespēja iepazīties ar uzņēmuma produkcijas garšām – skolēni degustēja karstu maizi. Ekskursijas beigās katram skolēnam tika pasniegts maisiņš ar dažādu veidu maizi. Šis apmeklējums bija ļoti aizraujošs un informatīvs.
Mēs uzzinājām par A/s „Latvijas maiznieks”:
- ražo 60—70 tonnas maizes izstrādājumu diennaktī;
- produktiem piešķirts Zaļās un Bordo karotītes sertifikāts, kas apliecina produktu vietējo izcelsmi;
- produkcija tiek ražota no Latvijas miltiem, tātad tiek atbalstīts vietējais ražotājs;
- pārsteidza tas, cik liela daļa ražošanas procesa ir automatizēta, tādējādi gan nodrošinot augstus kvalitātes standartus, gan atvieglojot cilvēku darba pienākumus;
- uzņēmuma maizes meistari – tehnologi – rūpīgi seko līdzi dažādiem jauninājumiem, ceptuvē ieviešot progresīvas tehnoloģijas, taču vienlaikus saglabājot īstenas latviešu maizes cepšanas tradīcijas un ierasto garšu;
- graudu diedzēšana jeb fermentācija ir bioķīmisks process, kura rezultātā tie iegūst tumšu krāsu, saldenu garšu un iesala aromātu. Tas bagātina maizes garšu un ļauj ievērojami samazināt cukura daudzumu pagatavošanas procesā. Diedzēti graudi ir bagāti ar A un B grupas vitamīniem, minerālvielām, aminoskābēm, šķiedrvielām, enzīmiem un citām vielām.

